Logo Dick Sjabbens
Zonneboiler Dick Sjabbens Diever

Zonneboilers/Heatpipes

Het installeren van een zonneboiler is een duurzame investering in je woning. Naast dat er geen CO2 wordt uitgestoten, is het ook nog eens voordelig voor de portemonnee. Ben je benieuwd of de installatie van een zonneboiler in jouw woning mogelijk is? Installatiebedrijf Dick Sjabbens geeft je verdere uitleg! We leggen je graag uit hoe een zonneboiler werkt, welke typen er zijn en wat de voordelen zijn.

Wat levert de installatie van een zonneboiler op?

  • Je stoot geen CO2 meer uit 
  • Je bespaart stookkosten dankzij een besparing op verbruik tot wel 60 (!) procent
  • Een zonneboiler kan in een bestaand systeem worden geïntegreerd
  • Een verminderd verbruik van fossiele brandstoffen, zoals gas
  • Een moderne zonneboiler heeft een hoog rendement, ongeacht welk jaargetijde

De werking van een zonneboiler

Een zonneboiler bestaat uit twee delen. Allereerst is er een boiler, zoals die ook in reguliere verwarmingssystemen aanwezig is. Daarbij worden er op het dak collectoren geplaatst die door de zon opgewarmd worden. Via speciale warmtedragende vloeistof wordt die warmte vervoerd naar de boiler. Hierin wordt met die vloeistof het voorraadvat met water op de juiste temperatuur gebracht, zodat je van warm water wordt voorzien.

Mocht er niet genoeg zonnestraling aanwezig zijn om het water goed te verwarmen, dan schakelt de boiler over op een regulier verwarmingssysteem. Hierdoor heb je op jaarbasis tot wel 60 procent minder energie nodig om aan de jaarlijkse behoefte voor warm water in huis te voldoen. Een zonneboiler is makkelijk te combineren met bijvoorbeeld een hr-ketel op gas. Ook is het mogelijk om een warmtepomp te koppelen aan een zonneboiler voor een nog duurzamere totaaloplossing.

Welke zonneboilers kunnen wij installeren?

In Nederland zijn er twee veel voorkomende soorten zonneboilers die worden geïnstalleerd:

Een terugloopsysteem

In een terugloopsysteem stroomt de transportvloeistof terug in een opslagvat op het moment dat de zonneboiler niet ingezet wordt. Een terugloopsysteem is goedkoper in onderhoud, omdat de collector bij vorst niet gevuld is en daarom de transportvloeistof niet gemengd wordt met antivries.

Een drukgevuld systeem

In een drukgevuld systeem staat de transportvloeistof in de leidingen van en naar de boiler onder druk. De vloeistof is in dit systeem overal in het buizenstelsel aanwezig, ook in de collector. Om ook in de winter functioneel te blijven, zit er bij een drukgevuld systeem antivries in de transportvloeistof gemengd.

Hierdoor kan het onderhoud van dit systeem soms wat hoger uitvallen dan bij een terugloopsysteem. De keuze voor een drukgevuld systeem kan bijvoorbeeld gemaakt worden als een collector niet recht boven een boiler geplaatst kan worden en de transportvloeistof een moeilijkere route moet afleggen.

Zonneboiler onderhoud

Een andere manier om de kracht van de zon te benutten voor energieopwekking in je woning, is de installatie van een zonneboiler. Een zonneboiler haalt energie uit zonnecollectoren op het dak en met die zonne-energie wordt het water verwarmd. Zo zorgt de zon dus voor een warm bad in de badkamer of heet water in de keuken. Het is belangrijk om je zonneboiler goed te onderhouden. Wij helpen je graag met het onderhoud van je zonneboiler.

Neem contact op.

Benieuwd welk type zonneboiler geschikt is voor uw woning? Wij denken graag mee!
Neem contact op