Lagetemperatuurverwarming

Bij Dick Sjabbens vinden wij verduurzaming van woningen erg belangrijk. Het huis verduurzamen kan op diverse manieren, bijvoorbeeld door het gebruik van een lagetemperatuurverwarming. Door het gebruik van lagetemperatuurverwarming wordt er minder energie verbruikt om de woning op een constante temperatuur te verwarmen. In combinatie met een warmtepomp is er een flinke besparing mogelijk op de energiekosten. Niet alleen duurzaam voor het milieu, ook duurzaam voor de portemonnee.

Hoe werkt lagetemperatuurverwarming?

In Nederland hebben veel huizen een cv-ketel. Een cv-ketel verspreid water naar een verspreidingssysteem, zoals radiatoren. Dit water wordt verwarmd tot ongeveer 80 graden. Met name in huizen waar de isolatie minder goed is, zijn deze hoge temperaturen nodig. Bij een lagetemperatuurverwarming wordt het water verwarmd op 35 tot 55 graden. Om de woning op deze lage temperaturen te kunnen verwarmen zijn er grote verwarmingslichamen nodig, zoals wand- of vloerverwarming. Daarnaast is het belangrijk dat de woning goed geïsoleerd is, zodat de warmte wordt vastgehouden en de temperatuur constant blijft.

De voordelen van lagetemperatuurverwarming

  • Wanneer er gebruik wordt gemaakt van lagetemperatuurverwarming in een woning, wordt de woning gelijkmatiger verwarmd. Hierdoor zijn er minder temperatuurverschillen in huis, wat zorgt voor minder luchtstromen. Hierdoor zweeft er minder stof in uw woning en geniet u van een comfortabele temperatuur in huis.
  • De thermostaat hoeft ’s nachts slechts een paar graden lager gezet te worden. Door de goede isolatie gaat er ’s nachts weinig warmte verloren waardoor de woning snel weer op temperatuur is. Hierdoor is lagetemperatuurverwarming een duurzame manier van verwarmen.

Is mijn woning geschikt voor lage temperatuurverwarming?

Er is een aantal aanpassingen nodig aan een woning om deze geschikt te maken voor lagetemperatuurverwarming. De woning zal volledig geïsoleerd moeten worden, om zo min mogelijk warmte te verliezen. Er wordt het meeste rendement uit lagetemperatuurverwarming gehaald wanneer er gebruik wordt gemaakt van LT-radiatoren en vloer- en/of wandverwarming. Wanneer uw woning aan deze zaken voldoet, is deze hoogstwaarschijnlijk geschikt voor lagetemperatuurverwarming. Laat u adviseren over lagetemperatuurverwarming in uw woning door een van onze installateurs.

Hulp nodig bij het verduurzamen van je woning?

In een goed geïsoleerd huis kunt u gebruikmaken van een lagetemperatuurverwarming. Deze manier van verwarmen verschilt niet veel van een gewone verwarming. In een normale verwarmingsinstallatie wordt heet water via leidingen naar radiatoren gepompt die de vertrekken in de woning verwarmen. Bij lagetemperatuurverwarming ligt de temperatuur van dat water een stuk lager. De cv-ketel stookt hierdoor minder hard en dat kan u tot wel 40 procent schelen op de energierekening.

Heeft u vragen over lagetemperatuurverwarming of hulp nodig bij het verduurzamen van uw woning? Neem gerust contact met ons op.