Logo Dick Sjabbens

Lagetemperatuurverwarming

In je eigen woning wil je er graag warm bijzitten. Maar waarom zou je de slaapkamer verwarmen als je in de woonkamer zit en vice versa? Een installatie voor verwarming per kamer is de oplossing. Dick Sjabbens geeft je graag uitleg over de werking en de mogelijkheden voor jouw woning!

Hoe werkt lagetemperatuurverwarming?

In Nederland hebben veel huizen een cv-ketel. Een cv-ketel verspreidt water naar een verspreidingssysteem, zoals radiatoren. Dit water wordt verwarmd tot ongeveer 80 graden. Met name in huizen waar de isolatie minder goed is, zijn deze hoge temperaturen nodig. Bij een lagetemperatuurverwarming wordt het water verwarmd op 35 tot 55 graden. Om de woning op deze lage temperaturen te kunnen verwarmen zijn, er grote verwarmingslichamen nodig, zoals wand- of vloerverwarming. Daarnaast is het belangrijk dat de woning goed geïsoleerd is, zodat de warmte wordt vastgehouden en de temperatuur constant blijft.

De voordelen van lagetemperatuurverwarming

  • Wanneer er gebruik wordt gemaakt van lagetemperatuurverwarming in een woning, wordt de woning gelijkmatiger verwarmd. Hierdoor zijn er minder temperatuurverschillen in huis, wat zorgt voor minder luchtstromen. Hierdoor zweeft er minder stof in je woning en geniet je van een comfortabele temperatuur in huis.
  • De thermostaat hoeft ’s nachts slechts een paar graden lager gezet te worden. Door de goede isolatie gaat er ’s nachts weinig warmte verloren, waardoor de woning weer snel op temperatuur is. Hierdoor is lagetemperatuurverwarming een duurzame manier van verwarmen.

Is mijn woning geschikt voor lage temperatuurverwarming?

Er is een aantal aanpassingen nodig aan een woning om deze geschikt te maken voor lagetemperatuurverwarming. De woning zal volledig geïsoleerd moeten worden, om zo min mogelijk warmte te verliezen. Er wordt het meeste rendement uit lagetemperatuurverwarming gehaald, wanneer er gebruik wordt gemaakt van LT-radiatoren en vloer- en/of wandverwarming. Wanneer je woning aan deze zaken voldoet, is deze hoogstwaarschijnlijk geschikt voor lagetemperatuurverwarming. Laat je adviseren over lagetemperatuurverwarming in je woning door een van onze installateurs.

Hulp nodig bij het verduurzamen van je woning?

In een goed geïsoleerd huis kun je gebruikmaken van een lagetemperatuurverwarming. Deze manier van verwarmen verschilt niet veel van een gewone verwarming. In een normale verwarmingsinstallatie wordt heet water via leidingen naar radiatoren gepompt die de vertrekken in de woning verwarmen. Bij lagetemperatuurverwarming ligt de temperatuur van dat water een stuk lager. De cv-ketel stookt hierdoor minder hard en dat kan je tot wel 40 procent schelen op de energierekening.

Heb je vragen over lagetemperatuurverwarming of hulp nodig bij het verduurzamen van je woning? Neem gerust contact met ons op.