Logo Dick Sjabbens
Hager thuisbatterij

Thuisbatterij

Hoe zou het zijn, als je voor een groot gedeelte, tot 85%, onafhankelijk bent van het stroomnet? Niet langer onvoordelig terug leveren, maar het overschot aan energie opslaan in een thuisbatterij. Een thuisbatterij maakt optimaal gebruik van de door jouzelf opgewekte energie en zet deze slim in voor bijvoorbeeld elektrische verwarming, maar ook voor het laden van je elektrische auto.

Dick Sjabbens is één van de gecertificeerde en getrainde installateurs die dit energie-opslagsysteem mag plaatsen. Wij gebruiken het Home Power System van Hager. Op dit moment staan er al verschillende, door ons geplaatste systemen, in bedrijf.

Hoe werkt een thuisbatterij?

In de wereld van duurzame energie wordt de thuisbatterij steeds populairder als een slimme oplossing om zelf opgewekte energie op te slaan en te gebruiken wanneer je het nodig hebt. Maar hoe werkt een thuisaccu eigenlijk?

Een thuisbatterij of energieopslagsysteem, werkt als een geavanceerde batterij die overtollige energie kan opslaan die wordt gegenereerd door zonnepanelen of andere duurzame energiebronnen. Het principe is eenvoudig: wanneer de zonnepanelen meer energie produceren dan je op dat moment nodig hebt, slaat de thuisbatterij dit overschot op. Op momenten dat de zonnepanelen niet genoeg energie leveren, gebruik je de opgeslagen energie uit de thuisbatterij. Dit maximaliseert het zelfgebruik van duurzaam opgewekte energie en minimaliseert je afhankelijkheid van het elektriciteitsnet.

Werking van een thuisbatterij

Wat is de terugverdientijd van een thuisbatterij?

Deze vraag is lastig concreet te beantwoorden, maar we kunnen je wel inzicht geven in de factoren die direct van invloed zijn op de terugverdientijd. De terugverdientijd van een thuisbatterij is afhankelijk van de grootte van de accu, de kosten van installatie, de lokale energieprijzen en de mate waarin je zelfvoorzienend (off grid) wenst te zijn. Over het algemeen geldt, hoe hoger je energieverbruik is en hoe hoger de prijs van elektriciteit, hoe korter de terugverdientijd.

Een concrete en reële schatting van de terugverdientijd kan het beste worden berekend op basis van je specifieke situatie. Houd hierbij rekening met factoren zoals de opbrengst van je zonnepanelen en de lokale energietarieven. Heb je hierbij hulp nodig? Wij helpen je graag!

Helaas zijn er op dit moment nog geen mogelijkheden voor subsidie op een thuisbatterij.

Voordelen van een thuisbatterij

  • Duurzaamheid: verminder je ecologische voetafdruk door meer van je eigen groene energie te gebruiken.
  • Energieonafhankelijkheid: verminder je afhankelijkheid van het elektriciteitsnet en beschik altijd over stroom tijdens stroomstoringen.
  • Financiële besparingen: bespaar op de lange termijn op energiekosten door de zelf opgewekte energie optimaal te benutten.

Een thuisaccu kan een slimme investering zijn voor wie duurzamer wil leven, kosten wil besparen en meer controle wil hebben over het eigen energiegebruik.

Thuisbatterij installatie

De installatie van een thuisbatterij is installatietechniek 2.0. Er komt een hoop bij kijken en de installatie dient te gebeuren door een erkende thuisbatterij installateur. Bij Dick Sjabbens zijn we gespecialiseerd in deze werkzaamheden. Onze monteurs hebben hiervoor een specifieke opleiding gevolgd en gebruiken de nieuwste technologie. In het voortraject en tijdens de installatie volgen we een aantal stappen, zodat het gehele installatieproces gestroomlijnd en succesvol verloopt.

1. Selecteren van de locatie
De thuisbatterij staat idealiter in een koele, goed geventileerde ruimte, zonder te veel direct zonlicht en temperatuurschommelingen.

2. Controleren van de compatibiliteit
Dit gaat over de samenwerking tussen de thuisbatterij en met het bestaande zonne-energiesysteem of andere energiebronnen.

3. Aansluiten elektra
Een veilige elektrische installatie is essentieel voor de goede werking van de thuisbatterij en de veiligheid van jouw huis. Bij Dick Sjabbens hebben we alle kennis onder één dak, wel zo handig.

4. Monteren van de thuisbatterij
De thuisbatterij kan zowel aan de wand of op de vloer gemonteerd worden. Soms is vanwege de omvang en de zwaarte van de thuisbatterij alleen wandmontage mogelijk.

5. Configureren en testen
Nadat de fysieke installatie is voltooid, moet het thuisbatterij systeem worden geconfigureerd, getest en gecontroleerd.

6. Instellen monitoringssysteem
Veel thuisbatterijen worden geleverd met slimme monitoringssystemen waarmee je real-time gegevens over energieverbruik, laadstatus en systeemprestaties kunt bekijken.