Logo Dick Sjabbens
Blog inbouw keukenapparatuur

In de wereld van keukenontwerp en -renovatie is het selecteren van de juiste inbouwapparatuur een cruciale stap voor het creëren van een functionele en stijlvolle keukenruimte. Wil je een weloverwogen keuze maken? Wij loodsen je door alle mogelijkheden heen!

Hoe kies je de juiste inbouwapparatuur?

Het selecteren van inbouwapparatuur voor je keuken, vereist een grondige planning en afweging van verschillende factoren; van de beschikbare ruimte tot je kookgewoonten en budget. Maar ook of je bijvoorbeeld gaat voor duurzame of innovatieve apparatuur. En dan is het natuurlijk ook nog belangrijk om te weten hoe het zit met elektriciteit eisen.

Al met al zijn onderstaande punten de belangrijkste om in je achterhoofd te houden:

  • Gebruiksvriendelijkheid van de apparatuur;
  • Je budget;
  • De grootte van je gezin;
  • Wel of geen innovatieve functies;
  • Het design;
  • Gebruik van energie en water/ duurzaamheid;
  • Veiligheid;
  • Schoonmaken;
  • Geluidsniveaus;
  • Prijs/kwaliteitverhouding;
  • Montage- en elektriciteit eisen.

We kunnen ons voorstellen dat je veel vragen hebt, laten we daarom beginnen bij het begin.

Welke keukenapparaten heb je eigenlijk nodig?

Wanneer je een keuken hebt uitgezocht, is het tijd voor de volgende stap. Welke apparatuur heb je nodig? Je hebt niet alleen de keuze uit verschillende merken, maar moet ook nadenken over welke apparaten je in je keuken wilt hebben. Er wordt in ieder geval regelmatig gesproken over de 5 standaard apparaten die onmisbaar zijn in de keuken: de kookplaat, afzuigkap, koelkast, vaatwasser en oven. Allemaal apparaten die het werk in de keuken makkelijker maken.

Een (combi)magnetron en vriezer komen daar tegenwoordig vaak ook nog bij en wil je wat meer luxe? Dan kun je je keuken nog voorzien van een inbouw koffiemachine, Quooker of wijnkoelkast.

inbouwkoelkast

Koelkast

Ga je voor een inbouw koelkast of vrijstaand model? Een inbouwmodel kan netjes weggewerkt worden achter een keukenfront zodat je keuken mooi strak in één geheel blijft. Maar een mooie design- of Amerikaanse koelkast die los in de keuken staat, kan juist weer een echte eyecatcher zijn.

Niet alleen smaak, maar ook de samenstelling en grootte van je gezin, zijn bepalend voor de keuze. Een standaard huishouden van 4 personen heeft al gauw een koelkast nodig met 50 liter inhoud.
Een laatste aandachtspunt is natuurlijk het energieverbruik. Vanzelfsprekend verbruikt een koelkast met energielabel A minder energie dan met label E. En wat dacht je van de ultieme combinatie met een vriezer?

>> Inbouw koelkast

inbouw vaatwasser

Vaatwasser

Het zal geen verrassing zijn dat een vaatwasser tegenwoordig tot de basis behoort in de keuken. Wie heeft er tegenwoordig nog tijd en zin om af te wassen? Ook binnen de vaatwassers heb je de keuze uit een vrijstaand model of inbouw. Overigens komt het bijna niet voor dat mensen kiezen voor een losstaand model.
Het nadeel hiervan is namelijk dat deze, in tegenstelling tot een vaatwasser met bedieningspaneel of een volledig geïntegreerd model, niet netjes in de keuken kan worden ingebouwd. Uiteraard spelen ook hier energieverbruik en de grootte van je gezin een rol. Ben je alleen of met z’n tweeën? Dan kun je ook voor een kleiner model vaatwasser kiezen.

>> Inbouw vaatwasser

keukenapparatuur

Kookplaat

Als het op kookplaten aankomt, zijn er ook veel keuzes. Bijvoorbeeld gas, inductie of keramisch koken. Een gaskookplaat is makkelijk te bedienen en vaak ook goedkoper dan een keramische plaat. Maar een gasfornuis of koken op gas is wel gevaarlijker, schoonmaken is lastiger en het gebruik van gas is tegenwoordig niet heel duurzaam.

Een elektrische kookplaat past goed bij een moderne, strakke of industriële keuken en is qua temperatuur heel nauwkeurig in te stellen. Dit soort kookplaten verbruiken wel veel energie en de kookzones moeten langer afkoelen. Als je een kookplaat kiest, moet je ook meteen een afzuiging kiezen. De grootte van de afzuiging is hierbij belangrijk, die moet gelijk zijn aan je kookplaat. Daarnaast kun je tegenwoordig ook kiezen voor kookplaten met ingebouwde afzuiging.

>> Inbouw kookplaat

Afzuigkap

De afzuiging wordt in een keukenkastje of in het plafond ingebouwd. Hierdoor is het minder zichtbaar en blijft het design van de keuken prioriteit. Het belangrijkste is dat de lucht optimaal wordt afgevoerd. De keuze voor het type afzuiging is met name afhankelijk van de afvoermogelijkheden.

Een afzuigkap met motor wordt aangesloten op een afvoerpijp naar buiten, een kap zonder motor is ideaal voor aansluiting op een centraal afzuigsysteem. Is luchtafvoer niet mogelijk? Dan is er nog de recirculatie afzuigkap.
Er is een ruime keuze in design zodat de afzuiging qua stijl altijd perfect aansluit bij de stijl in de keuken. Hierbij is het wel belangrijk dat de breedte van de afzuiging afgestemd is op de kookplaat en qua stijl ook matcht.

>> Inbouw afzuigkap

inbouwoven

Oven

Bij het aanschaffen van een oven is het belangrijk om goed na te denken over je kookstijl. Bereid je graag meerdere ovengerechten tegelijkertijd? Dan heb je meerdere niveaus nodig. Gebruik je de oven minder intensief, dan kun je beter een combi-oven kiezen. Een efficiënte en ruimtebesparende keuze!

Wil je juist gezonder en smaakvoller eten? Kies dan voor een stoomoven waarin je gerechten door middel van stoom bereidt. Hierdoor blijven smaak en vitamines veel beter behouden. Maar ook een combi-stoomoven behoort tot de mogelijkheden. Dit type combineert de traditionele ovenfuncties met die van een stoomoven.

Tegenwoordig zijn alle ovens elektrisch waarbij de basisfuncties hetelucht, boven- en onder verwarmen en een grillstand zijn. Het formaat is tot slot ook belangrijk. Dit is afhankelijk van je kookgedrag EN de ruimte in de keuken. De gemiddelde breedte van de oven ligt tussen de 56 en 60 centimeter.

>> Inbouw oven

Innovatieve trends in keukenapparatuur

Van slimme koelkasten tot geavanceerde inductiekookplaten, de wereld van inbouwapparatuur evolueert voortdurend met innovatieve technologieën. Zo zijn er bijvoorbeeld slimme keukenapparaten die je kunt verbinden met wifi en op afstand kunt bedienen door middel van een app op je smartphone.

Maar je kunt ook denken aan een oven met zelfreinigende functie. Wil je verduurzamen? Check dan het energielabel van je apparaat en ga voor duurzame opties, zoals energiezuinige vaatwassers en koelkasten.
Door deze trends in overweging te nemen, moderniseer je niet alleen je keuken maar verklein je ook je ecologische voetafdruk.

slimme apparatuur

 

De voordelen van professionele installatie

Het kan natuurlijk heel verleidelijk zijn om alle inbouwapparatuur zelf te installeren. Maar waarom zou je niet een ervaren vakman inhuren?

  • Een ervaren installateur zorgt voor een goede integratie van de apparatuur in de keukenkasten en kan eventuele technische uitdagingen ook meteen aanpakken;
  • Je voorkomt onnodige complicaties en zorgt ervoor dat de apparatuur meteen optimaal presteert;
  • Een vakman weet precies welke elektriciteitseisen gesteld worden aan de apparatuur, bijvoorbeeld welke apparaten een eigen groep nodig hebben;
  • Wil je elektrisch gaan koken dan is er zelfs een kookgroep nodig. Naar gelang de kookplaat die is uitgezocht moet er een 1, 2 of zelfs 3-fasen aansluiting aanwezig zijn. Wil je lekker snel koken of professioneel op hoog vermogen als een echte kok wokken? Dan wordt een -fasen aansluiting en kookplaat geadviseerd. Een installateur weet precies wat hij moet doen in dit geval. Dat bespaart je veel uitzoekwerk.

 

Zeker weten dat je oven, koelkast, vaatwasser of kookplaat goed past in je nieuwe keuken?

Denk dan vast na over de tips uit dit artikel en laat je goed adviseren over alle keuzes. Zo maak je een weloverwogen beslissing!

Het plaatsen van keukenapparatuur is maatwerk. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om je nieuwe inbouwapparatuur zelf te installeren, maar je kunt het ook overlaten aan onze vakkundige monteurs. Zij komen van tevoren nismaten inmeten zodat je de juiste apparatuur krijgt wat past in jouw keuken. Ook de oude apparatuur nemen we gratis mee terug voor milieuvriendelijke verwerking.