Logo Dick Sjabbens
Vaatwasser schoonmaken doe je zo

Je vaatwasser schoonmaken doe je zo

Je vaatwasser is er natuurlijk om al je vieze borden, glazen en bestek schoon te maken. Maar op een gegeven moment zul je merken dat je vaat er minder schoon uitkomt dan voorheen. Dat is het teken dat je vaatwasser vraagt om een goede schoonmaakbeurt! In deze blog lees je hoe je het beste je vaatwasser kunt schoonmaken. Na het opvolgen van deze tips komt al je servies weer stralend uit de vaatwasser!

Stap voor stap je vaatwasser schoonmaken

Er zijn verschillende stappen die je doorloopt wanneer je je vaatwasser gaat reinigen. Wij hebben de stappen hier op een rijtje gezet, zodat jij in de juiste volgorde je vaatwasser schoonmaakt. Het is verstandig om deze routine elke twee maanden te herhalen, zo voorkom je problemen in de toekomst en gaat je vaatwasser langer mee.

 • Verwijder voedselresten. Verwijder grotere voedselresten en kruimels van de bodem van de vaatwasser. Dit voorkomt verstoppingen en helpt je vaatwasser efficiënter te werken.
 • Verwijder de rekken. Haal de rekken uit de vaatwasser zodat je overal makkelijk bij komt.
 • Reinig het filter. Het filter in je vaatwasser vangt vuil en voedseldeeltjes op. Verwijder het filter en spoel deze grondig af onder warm water. Als het filter erg vies is, kun je hem laten weken in een mengsel van water en mild afwasmiddel voordat je hem schoonspoelt.
 • Controleer de sproeiarmen. Controleer de sproeiarmen op verstopte gaatjes. Gebruik een tandenstoker of een borstel om eventuele verstoppingen te verwijderen. Dit zorgt ervoor dat water gelijkmatig wordt verspreid tijdens het wassen.
 • Maak de afdichting schoon. De rubberen afdichting rond de deur van de vaatwasser kan vuil en schimmel verzamelen. Maak de afdichting schoon met een mengsel van gelijke delen water en azijn om geurtjes te verwijderen en het rubber weer schoon te krijgen.
 • Controleer de afvoer. Controleer of er geen verstoppingen zijn in de afvoer van de vaatwasser. Als je merkt dat het water niet goed wordt afgevoerd, kan dit duiden op een verstopte afvoer die moet worden gereinigd.
 • Voer een lege cyclus uit. Laat de vaatwasser een lege cyclus draaien met een schoonmaakmiddel, zoals azijn of soda. Dit helpt bij het verwijderen van kalkaanslag en geurtjes in de vaatwasser.
 • Gebruik een vaatwasserreiniger. Er zijn speciale vaatwasserreinigers verkrijgbaar die zijn ontworpen om kalkaanslag en vetophoping te verwijderen. Volg de instructies op de verpakking om op de juiste manier de reiniging te gebruiken.
 • Onderhoud regelmatig je vaatwasser. Om je vaatwasser in goede staat te houden, herhaal deze schoonmaakroutine om de paar maanden, afhankelijk van hoe vaak je de vaatwasser gebruikt. Wacht je hier te lang mee, dan kan je vaatwasser verstopt raken en uiteindelijk kapot gaan.

Gebruik de juiste schoonmaakmiddelen

Je kunt voor het schoonmaken van de vaatwasser verschillende reinigingsproducten gebruiken. Diverse merken bieden vaatwasserreinigers aan, die je in het rek van je vaatwasser plaatst. Volg altijd de richtlijnen die op de verpakking zijn aangegeven. Vervolgens kun je een programma draaien en zal het reinigingsmiddel zich verspreiden in de vaatwasser.

Er zijn ook andere producten die zich goed lenen voor de schoonmaakbeurt. Zo is witte azijn een veelgebruikt en natuurlijk schoonmaakmiddel dat nare geurtjes en kalkaanslag kan verwijderen. Hiervan kun je een kopje in de vaatwasser plaatsen en een lege cyclus draaien op hoge temperatuur. Een schep baking soda doet ook wonderen voor het reinigen van je vaatwasser. Dit kun je in het vak plaatsen waar normaal gesproken het vaatwasblokje ingaat. Let er wel op dat je niet meer dan één schep baking soda in de vaatwasser doet: baking soda is hardnekkig en kan bij een te grote hoeveelheid schade aan je vaatwasser aanrichten.

Het poetsen van de oppervlakte in de vaatwasser kun je doen met een doek en wat afwasmiddel. Zo veeg je etensresten en aanslag weg. Voor lastige en kleine hoeken kun je een oude tandenborstel gebruiken.

Zo lang mogelijk genieten van een schone vaatwasser

Nu je vaatwasser weer stralend en schoon is, wil je dit natuurlijk zo lang mogelijk vasthouden. Daarom zijn hier nog enkele tips om je vaatwasser zo lang mogelijk schoon te houden:

 • Verwijder etensresten van je servies. Een bord vol kruimels houd je bijvoorbeeld eerst boven de prullenbak, voordat je het bord in de vaatwasser plaatst. Zo voorkom je dat etensresten de afvoer verstoppen.
 • Prop je vaatwasser niet te vol. Het kan verleidelijk zijn om zoveel mogelijk vaat mee te krijgen in de vaatwasser, maar hierdoor kan je servies te dicht op elkaar zitten. Het gevolg is dat de sproeier hier niet goed bijkomt om viezigheid te verwijderen waardoor je vaat niet helemaal schoon wordt.

Door deze eenvoudige schoonmaakroutine te volgen, kun je genieten van een schone vaat en een vaatwasser die jarenlang zijn werk doet. Vergeet niet om regelmatig onderhoud uit te voeren om ervoor te zorgen dat je vaatwasser in topconditie blijft!