De Gasketelwet: veiligheid en kwaliteit voorop
Op 1 oktober 2020 werd de Gasketelwet ingevoerd. Sinds 1 april 2023 is de overgangsperiode voorbij en is de wet definitief van kracht. Deze wet heeft als doel het aantal ongelukken door koolmonoxide terug te dringen, wat nu nog jaarlijks leidt tot 10 tot 15 sterfgevallen in Nederland en enkele honderden ziekenhuisopnames.
Waarom is de Gasketelwet belangrijk?
Koolmonoxide is een sluipmoordenaar: het is geurloos, smaakloos en onzichtbaar. Hierdoor is het van groot belang dat werkzaamheden aan gastoestellen veilig en volgens de wettelijke normen worden uitgevoerd.
De Gasketelwet is van toepassing op alle werkzaamheden aan gebouwgebonden verbrandingstoestellen, inclusief lucht- en rookgasafvoer. Dit betekent dat alleen gecertificeerde installateurs aan uw gastoestel mogen werken.
Wat betekent de Gasketelwet voor installateurs?
- Installateurs moeten voldoen aan strenge eisen en beschikken over een CO-certificaat;
- KIWA Nederland voert steekproefsgewijze controles uit, zowel via videobellen als via een jaarlijkse fysieke inspectie op locatie;
- De controles kunnen worden vergeleken met een APK-keuring voor uw gastoestel;
- Installateurs en eigenaren riskeren een boete als een niet-gecertificeerd persoon aan een gastoestel werkt.
Welke toestellen vallen onder de wet?
De wet is van toepassing op verschillende gasgestookte toestellen, waaronder:
CV-ketels / Geisers / Gashaarden (inclusief gevel- en potkachels) / Gasfornuizen / Gasboilers / Gasgestookte luchtverwarmers / Gasgestookte industriële installaties, zoals generatoren en pompen.