Logo Dick Sjabbens
7 tips om je wasmachine te reinigen

7 tips voor het reinigen van je wasmachine: houd hem fris en effectief

Een schone wasmachine is essentieel voor het behoud van schone en frisse kleding. Hoewel het misschien niet het eerste is waar je aan denkt bij huishoudelijke taken, is regelmatig onderhoud van je wasmachine cruciaal. Wij geven je 7 waardevolle tips om je te helpen je wasmachine in topconditie te houden en ervoor te zorgen dat je kleding altijd schoon en fris is.

1. Maak de rubberen afdichting schoon

De rubberen afdichting rond de deur van je wasmachine kan na verloop van tijd vuil en schimmel verzamelen. Dit kan niet alleen leiden tot een onaangename geur, maar ook de prestaties van je machine beïnvloeden zoals het lekken van water langs de rubberen rand. Om dit te voorkomen, maak je regelmatig de rubberen afdichting schoon. Gebruik een oplossing van water en azijn om het vuil en de schimmel te verwijderen. Zo houdt je je wasmachine fris én verleng je ook nog eens de levensduur

2. Reinig de wasmiddellade

De wasmiddellade is een broedplaats voor bacteriën en schimmel, vooral als er resten van wasmiddel achterblijven. Verwijder de lade en spoel deze grondig af met lauw water. Veeg alle overgebleven resten weg en laat de lade volledig drogen voordat je hem terug plaatst. Dit zorgt ervoor dat je wasmiddel schoon en effectief blijft, zonder dat er ongewenste micro-organismen in je was belanden.

3. Draai een onderhoudswas

Af en toe is het verstandig om een onderhoudswas te draaien. Dit kan je doen door de wasmachine met een lege trommel te laten draaien op 90 of 95 graden, terwijl je een kopje azijn of een wasmachinereiniger toevoegt. Dit helpt bij het verwijderen van achtergebleven zeepresten en voorkomt onaangename geurtjes die soms kunnen ontstaan door ophoping van vuil.

4. Controleer en reinig de pluizenfilter

De pluizenfilter vangt pluisjes en vuil op die vrijkomen tijdens het wassen. De pluizenfilter is te vinden rechtsonder aan de voorkant van de wasmachine. Een verstopte filter kan de prestaties van je wasmachine verminderen en leiden tot langere wastijden, lawaai en meer trillingen. Controleer daarom regelmatig de pluizenfilter en maak deze schoon om ervoor te zorgen dat je wasmachine efficiënt blijft werken.

5. Houd de deur en deurrand schoon

De deur en deurrand van de wasmachine zijn gevoelig voor vuilophoping en schimmelgroei. Veeg deze gebieden regelmatig af met een vochtige doek om te voorkomen dat vuil zich ophoopt. Dit is vooral belangrijk omdat schimmel en bacteriën zich kunnen verspreiden naar je kleding en een onaangename geur kunnen veroorzaken.

6. Laat de deur open na gebruik

Na elke wasbeurt is het een goed idee om de deur van de wasmachine open te laten staan. Dit helpt bij het verminderen van vocht en geurtjes die zich kunnen ontwikkelen als de machine afgesloten blijft. Door de deur open te laten, kan de lucht circuleren en blijft je wasmachine fris tussen de wasbeurten door.

7. Reinig de buitenkant

Vergeet niet om de buitenkant van je wasmachine schoon te houden. Veeg de buitenkant regelmatig af met een vochtige doek en een mild schoonmaakmiddel. Let erop dat er geen water in de bedieningspanelen loopt om schade te voorkomen. Een schone buitenkant zorgt
voor een aantrekkelijke uitstraling.

Conclusie

Het reinigen van je wasmachine is misschien geen leuke taak, maar het is wel van belang om de prestaties en levensduur ervan te behouden. Door regelmatig deze eenvoudige stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je wasmachine fris, schoon en effectief blijft werken. Je kleding zal er niet alleen frisser van ruiken, maar ook langer meegaan.